29/3/2017: Kunnostusprojekti: Tandberg TR220

TAPAUS TANDBERG TR-220

Levysoitin-viritinvahvistin yhdistelmä Tandberg TR220 saapui meille alkuviikosta, teknisesti täysin ehjänä, mutta vaatien pintaremonttia. Kyseessä on yksi omasta mielestäni laadukkaimpia yhdistelmälaitteita, mitä näkee liikenteessä (ja mikä parasta tässä ei ole kasettisoitinta*), joten tämä oli ehdottomasti kuntoonlaittamisen arvoinen. Laite on ollut tuotannossa 1970-luvulla, joten ymmärrettävästi näitä näkee enää hyvin vähän täysin ehjänä, ellei niitä ole ajansaatossa joku huoltanut.

*Kasettisoittimet on yleensä yhdistelmistä rikki ja ovat myös ikävimpiä huoltaa. Käytännössä huoltokustannukset kasettisoittimen osalta ylittävät hinnan lähes poikkeuksetta sille tasolle, ettei jälleenmynniin kannalta niitä ole kannattavaa kunnostaa.

Valitettavasti emme tajunneet ottaa aloitustilanteesta kuvaa, vaan olimme ehtineet jo purkaa konetta ennen, kuin muistin kameran olemassaolon.

Laitteesta oli toinen sarana rikki ja se oli korjattu, kylläkin toimivalla, mutta ei järin kivannäköisellä ruuviviritelmällä ja toinen sarana oli viittä vaille sökönä, sisäreunassa kun oli huomattavissa pitkä murtuma joka ei kylläkään vielä ollut vaikuttanut saranan toimintaan.  Tämän lisäksi pölykansi oli erittäin naarmuinen, kuten vanhoissa laitteissa yleensä tuppaa olemaan, ellei niitä ole varta vasten pyritty säälimään naarmuilta.  Näytön lampuista myös muutama oli palanut, joten nekin oli syytä vaihtaa.

Rikkoitunut sarana oli halki ja porattu ruuvilla kiinni pölykanteen.

Pölykannessa oli syviä naarmuja, joita yleensä ajansaatossa syntyy laitteiden pintaan, jos niiden päälle lasketaan jotain (esim. kissa, , koristekivikulho, kukkamaljakko tai kehystetty kuva rakkaasta isoäidistä) tai ne ovat varastoituina jonkun toisen tavaran alla.

 

Koska Sammakat ei tykkää kulmarauta-, ruuvi-, tms. patenttiratkaisuviritelmistä, niin saranalle oli tehtävä jotain, ennen kuin lähdetään pölykantta korjaamaan tai lamppuja vaihtamaan tai näkemään yleensä laitteeseen suhteen enempää vaivaa. Katsottiin ekana varasto läpi sattuisko meiltä löytymään sopivia saranoita, mutta eihän niitä toki löytynyt, joten hetken tuuminnan jälkeen todettiin, että pyydetään naapurista apua. Naapurissamme sijaitsee 3D-tulostamo, 3D-Crush ’Cafe, tunnetaan myös ”Pupukahvilana” jonka 3D tulostustöistä meillä on aiempaakin kokemusta muutaman murtuneen äänivarren pidikkeen kanssa. Käytiin kysymässä kaverilta, mitä hän voisi asialle tehdä ja pienen tuumailun jälkeen todettiin, että sarana saadaan meille rakennettua vielä budjettiimme sopivalla hinnalla, ja koska myös toinen sarana oli kohta antamassa periksi niin päätettiin, että uusitaan kerrasta molemmat.

KEgseOaA

3D Crush Cafen omistaja selosti 3D tulostuksen työvaiheita seuraavasti blogiimme:
”Mittaukset alkoi aikasta nopeasti ja Sketchup ohjelmalla saatiin ensimmäinen 3D-malli piirrettyä. Malli aloitettiin piirtämällä 2-ulotteinenen siluetti koko kappaleesta ja se oli jaettu niihin osiin jotka nousevat eri korkeuksille.

Kun ensimmäinen kappale oli tulostettu pihalle vietiin se testattavaksi jonka jälkeen osa todettiin toimivaksi ja päätettiin tehdä toinen samanlainen, mutta peilikuvana”


Noin päivän verran odottelimme uutta saranaa kunnes kaveri ilmoitti meille sen olevan valmis. Hintatiedot eivät ole julkisia, mutta voimme todeta palvelun olevan varsin kohtuullisesti hinnoiteltua siihen verrattain, että luodaan kuitenkin täysin uusi osa ja laatu on hyvää ja kestävää, joten suosittelemme 3D tulostusta kelle vaan, jolla on joku muoviosa levysoittimesta (tai miksei vaikka rollaattoristakin) hajalla ja korvaava tarvitsisi saada.

Vanhat saranat sivuilla ja uudet 3D tulostetut keskellä.

Näkymä saranan mekaniikasta.

Ja hyvin toimii!

Ja näyttää hiton hyvältä!

Kun sarana oli saatu kuntoon niin oli aika käydä kannen kimppuun. Ihan ekana joutuu toteamaan, että kannen kiillotus on PERHANAN ärsyttävää ja aikaa vievää hommaa, mutta silti pakollista, jos haluaa laitteesta saada siistin näköisen (ja meiltähän ei myydä mitään ”ikäisekseen hyväkuntoista” siis vain kerran traktorilla yli ajettua. Pyrimme aina siihen että Sammakasta lähtee kaikin puolin siistiä ja hyväkuntoista tavaraa maailmalle jonka kuntoa ei tarvitse selitellä iällä tai lasten aamupuurotta jäämisellä)

Eka juttu mitä kannenkiillotuksessa tehdään on että vedetään suhteellisen karkeella paperilla koneellisesti koko kansi läpi, joku P140 tais olla millä tässä lähettiin, siirryttiin päälle kolmeen sataan ja lopulta kasisatasen kautta päälle tonniin.

Kun pari kolme vaihetta on käyty läpi koneellisessa kiillotuksessa, niin siirrytään siihen ärsyttävimpään hommaan eli hiomatahnoilla suttaamiseen. Ja niitähän pitää tietty hinkata yhdensuuntaisesti ja käsin, koska ainakaan itse ei olla koneellisesti saatu vielä tyydyttävää jälkeä aikaan tahnakiillotuksessa.  Kansi hinkataan käsin ekana suhteellisen siistiksi yhdellä tahnalla, jonka ärsyttävä piirre on se, että se naarmuttaa kantta lisää jos sillä tekee liian pitkään laittamatta tahnaa lisää. Tämän jälkeen kansi viimeistellään vielä toisella ja lopullinen silaus eli täydellinen kiilto saadaan aikaan viimeisellä. Tuntihintaa ei työlle varsinaisesti voi laskea, koska hinta nousisi liian korkeaksi tämän viedessä aikaa ihan saakutisti, joten kiillotuksia ei meillä tehdä muutakuin myyntiin menevien laitteiden kansiin.

Koneellisen santapaperihionnan jälkeen kansi näyttää samealta. Jos oot tosi huononäköinen etkä käytä kotona silmälaseja niin kiillotusvaiheen voi jättää tälle tasolle, muussa tapauksessa suosittelemme jatkamaan.

Hiontatahna numero 1

Hiontatahna numero 2

Lopputulos ennen puhdistusta! kyllä tuli nätti vaikka itte sanonkin.  

 

Tässä vielä kuva kannesta paikoillaan. ”Oo kiltti, älä laske kissaa minun päälle”

Lamppujen vaihdosta ei tähän nyt ole otettu kuvia, mutta nekin on paikoillaan joten laite on valmiina vaihtamaan kotia hintaan 225€

TUTUSTU 3D Kahvilaan: http://www.3dcrush.fi/

Mainokset